...

Psihijatrijske bolesti i trudnoća (1/2)

Trudnoća je razdoblje dubokih psiholoških promjena. Poremećaj spavanja, promjena teka, višak ili manjak energije kao i promjena zainteresiranosti za svakodnevnicu mogu biti dio uobičajenog tijeka trudnoće. Trudnoća je također vrijeme buđenja starih strahova, trauma i razočaranja, uključujući i reevaluaciju vlastitog odnosa s roditeljima tijekom djetinjstva. Neke će žene prve simptome psihijatrijske bolesti doživjeti upravo tijekom trudnoće i/ili poslije porođaja. Psihijatrijske bolesti su česte u žena reproduktivne dobi. One su rizik za ishod trudnoće i zdravlje novorođenčeta. Majčina psihijatrijska bolest, ako je neodgovarajuće liječena ili ako uopće nije liječena, može rezultirati lošim ishodom trudnoće. Nema optimalnog načina liječenja psihijatrijske bolesti tijekom trudnoće, a mogućnosti su nefarmakološke i farmakološke. Rizik neliječenja ili neodgovarajućeg liječenja je moguća šteta za majku, plod ili novorođenče.


Anksiozni poremećaji

Anksiozni poremećaji su među najčešćim psihijatrijskim poremećajima, a oko dva puta su češći u žena nego u muškaraca. U trudnoći su simptomi od već postojećega paničnog poremećaja blaže izraženi, no kad se panični napadaji u trudnoći dogode, obično su povezani s pogoršanjem anksioznosti nakon što žena rodi. Skupini anksioznih poremećaja pripadaju panični poremećaji, posttraumatski stresni poremećaj, opsesivno-kompulzivni poremećaji i druge specifične fobije.
Panične poremećaje karakteriziraju ponavljajući, neočekivani napadaji panike praćeni jakom nelagodom i strahom. Napadaji panike događaju se spontano u situacijama koje ne bi trebale uzrokovati napetost. Uobičajeni simptomi su lupanje srca, znojenje, gubitak daha, osjećaj gušenja, pritiska u prstima, drhtanje, strah od smrti.

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) nastupa poslije traumatičnog događaja praćenog intenzivnim strahom i očajem. Pacijentice izbjegavaju situacije udružene s traumatizirajućim događajem kako bi potisnule opterećujuća sjećanja. Trudnoća i porođaj mogu potaknuti epizode PTSP-a, posebice ako je trudnoća posljedica silovanja ili je žena žrtva seksualnog zlostavljanja.

Opsesivno-kompulzivni poremećaj karakteriziraju proganjajuće, ponavljajuće, nametljive, neprimjerene misli i porivi koji uzrokuju tjeskobu i nemir te prisilno ponašanje ili misli koji se pokreću kao rezultat proganjajućeg poriva, a prisilno ponašanje služi za sprečavanje ili smanjenje neugode. Opsesivno-kompulzivni poremećaj može se pogoršati poslije porođaja, a proganjajuće misli često su sastavni dio poslijeporođajne depresije.

Majčina tjeskoba i stres tijekom trudnoće mogu nepovoljno utjecati na tijek i ishod trudnoće.

(Izvor: zdrav-zivot.com.hr; Gordana Horvat, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, Klinika za ginekologiju i porodništvo, Klinička bolnica Sveti Duh, Zagreb)

Vezani članci
Psihijatrijske bolesti i trudnoća - (2/2)

...



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More