...

Gestalt terapija

Gestalt terapija je humanistička grana psihoterapijskih škola, čiji je cilj povećati polje svjesnosti u određenom području doživljavanja, kao i povećati sposobnost pojedinca da osvijesti svoje automatsko reagiranje (navike) u pojedinoj situaciji i time sebi omogući izbor djelovanja u toj situaciji.

Cilj Gestalt terapije

Jedan od ciljeva, ako ne i najvažniji, Gestalt terapije je - promjena podrške u okolini za podršku u samoj/me sebi. Gestalt terapeut ne pruža klijentu "pomoć" kroz savjete i instrukcije, jer bi na taj način pružio svoje odgovore i svoju svjesnost. A svaka osoba treba potražiti i naći svoje odgovore
jer će jedino tako sam/a određivati svoj put. U Gestalt terapiji nastoji se da klijent/ica u što većoj mjeri sam/a provodi svoju terapiju dok je terapeut promatrač, komenator i vodič terapijskog procesa.


Važni pojmovi

1. CILJ GESTALT TERAPIJE:

Osnovni cilj u Geštalt terapiji je osvješćivanje i s time se pruža mogućnost većeg izbora, dakle povećati polje svjesnosti u određenom području doživljaja kao i povećati sposobnost pojedinca da osvijesti svoje automatsko reagiranje (navike, obrasce) u pojedinoj situaciji i time sebi omogući djelovanje u toj situaciji.
Poznavanje sebe i okoline, prihvaćanje sebe i biti sposoban uspostaviti kontakt s okoklinom.
Klijenti bi trebali postati diskriminativni i biti u mogućnosti izabrati za njih dobro rješenje.

2. POSTAVKE GEŠTALT TERAPIJE O PRIRODI ČOVJEKA I NJEGOVU RAZVOJU
  • Čovjek je rođen kao dobar i potencijalno sretno biće.
  • Životni uvjeti - okolina i društvo - pretvaraju prirodno dobro u loše kod mnogih ljudi.
  • Pojedinac može naučiti kako da si vrati svoju dobru prirodu, ali ako je želi zadržati, mora postati zrela i autonomna osoba.
3. OSNOVNI POJMOVI GESTALT TERAPIJE

SVJESNOST I KONTAKT - daju podlogu iz koje se spontano izvodi promjena ponašanja i doživljavanja. Nasilan pokušaj promjene smatra se pokušajem da realiziramo neku svoju ili tuđu predodžbu o sebi.

Svjesnost - doživljaj kontakta s onim što jest sada.
- svjesnost onoga što jest
- svjesnost onoga što biramo
- odgovornost za učinjen izbor

SVJESNI KONTAKT s drugom osobom dovodi do promjena, ostavlja trag u psihičkom funkcioniranju osobe.
KONTAKT je potreban ako želimo da se dogodi rast i promjena. Promjena je neminovna čim uspostavljamo kontakt s okolinom. Kontakt je iskustvo granice onog što sam ja i onog što nisam ja. Interakcija uz zadržavanje vlastitog identiteta odvojenog od onog što nisam ja.

4. SADA - najznačajnije vrijeme

Jedan od glavnih doprinosa geštalta je naglašavanje na učenju iskustva onoga što se događa SADA
usmjeravanje na PROŠLOST može biti način da se izbjegne suočavanje sa sadašnjim stanjem.
Da se pomogne klijentu suočiti sa sadašnjosti, geštalt terapeut postavlja pitanja ''što'' i ''kako'', ali rijetko postavlja pitanja ''zašto''. Da se osvijeste osjećaji sadašnjeg trenutka geštalt terapeut često pita klijenta kako se sada osjeća ili što se sada događa s njim, o čemu sada razmišlja ili slično.
Želja geštalt terapeuta je da klijent u ovom trenutku dođe u što je moguće bliži i realniji kontakt sa vlastitim iskustvom.

5. GESTALT JE USPJEŠAN ZA:

Anksiozne, depresivne, fobičare, perfekcioniste - "presocijalizirane ljude"
Uspješan je i kod psihosomatskih smetnji, interpsihičkih konflikata, problema s autoritetom.

NIJE PRVI IZBOR ZA:

Psihotične, borderline, opsesivno-kompulsivne neuroze. Tim poremećajima preporučuje se neki drugi psihoterapijski pristup.


ŽIVOTNA FILOZOFIJA GESTALT TERAPIJE

1. Živi u sada. Brini se o sadašnjosti, a ne o prošlosti ili budućnosti. Ne bježi iz sada, jer prošlost i budućnost, to su samo fantazije i misli.

2. Živi ovdje, u trenutnoj situaciji. Koncentriraj se na ono što je ovdje prisutno.

3. Prihvati sebe kakav/a jesi.

4. Opažaj svoju okolinu i postupaj s njom shodno tome kakva ona jest a ne kakva bi ti želio/ljela da bude. Doživljavaj druge i stvarnost kakvi jesu.

5. Budi pošten/a prema sebi.

6. Izrazi se kroz svoje želje, misli i osjećaje i nemoj manipulirati sobom i drugima kroz racionalizacije, očekivanja, procjenjivanja i iskrivljavanja.

7. Doživi u potpunosti čitavu skalu svojih osjećaja, kako ugodnih, tako i neugodnih. Upusti se u ono što smatraš nezgodnim i bolnim isto tako spremno kao što se upuštaš u ono što je radosno i ugodno. Drugim riječima, ne ograničavaj svoju svjesnost, dakle, ne izbjegavaj ništa.

8. Ne prihvaćaj zahtjeve izvana koji su u suprotnosti sa tvojim poznavanjem sebe. Dakle, nemoj prihvaćati nikakve "moram ovo ili ono" i "ovo treba biti ovako ili onako", osim tvojih vlastitih.

9. Budi spreman/na eksperimentirati, susresti se sa novim situacijama. Prestani nepotrebno razmišljati o onome što možeš isprobati – pokušaj i vidi.

10. Budi spreman/a na promjene i razvoj. Preuzmi potpunu odgovornost za svo svoje ponašanje, sve osjećaje i sve misli.


Vezani članci
...

...Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More