...

Psihoza


Psihoza je težak emocionalni i mentalni poremećaj zbog kojega bolesnik može biti prilično ograničen za život u društvu.
"Psihotičan" je tradicionalni termin za veliko oštećenje ili gubitak testiranja realiteta, tj. nekoherentnu ocjenu percepcije i zaključaka o vanjskom realitetu, odnosno gubitak sposobnosti prosudbe realnosti.
Sinonim je za ozbiljno oštećenje socijalnog i personalnog funkcioniranja, karakteriziranog socijalnim uzdržavanjem i nesposobnošću promjene uloge.
Manifestira se i deluzijama, halucinacijama, konfuzijom, oštećenjem memorije, dezorganiziranim ponašanjem, agitacijom, inkoherentnim nerazumljivim govorom...

U susretu s psihotičnom osobom često ćemo čuti da on ili ona opisuje stvarnost koja se u potpunosti razlikuje od stvarnosti u kojoj se mi nalazimo: oni čuju glasove koje drugi ne čuju i mogu imati čulne doživljaje koje drugi nemaju. Neki se osjećaju proganjanima, misli su im kaotične, imaju nerješive nesporazume i neobjašnjive predstave. Za neke je psihoza poput osjećaja izgubljenosti i tada ih prožimaju jaki nemiri i anksioznost. U nekim slučajevima izraženo je i povlačenje iz realnog svijeta i prekid kontakta s njim.

Koji su simptomi psihoze?

Ljudi doživljavaju psihozu na različite načine, a simptomi variraju od osobe do osobe. Prvi znakovi psihoze uključuju:
  • Promjenu u ritmu spavanja.
  • Promjene apetita.
  • Povlačenje iz društva.
  • Nezainteresiranost za osobnu higijenu i urednost.
  • Neracionalne izjave.
  • Opsjednutost određenim radnjama ili mislima.
Osoba sa simptomima psihoze najčešće ima osobne, društvene i radne probleme.
Simptomi uznapredovale psihoze uključuju:
  • Halucinacije - kad osoba vidi, čuje, osjeća nešto što ne postoji, ili doživi neki okus ili miris kojeg zapravo nema. Na primjer, osoba može “u glavi čuti glasove”, ili vidjeti ili osjetiti nešto čega nema, kao na primjer “nešto joj gmiže ispod kože”. Halucinacije uznemiruju i mogu dovesti do toga da se osoba koja halucinira počne ponašati neprijateljski i s njom je teško razgovarati.
  • Umišljanje veličine - na primjer, osoba može smatrati da je slavna, da je na primjer filmska zvijezda ili duhovni vođa. Može vjerovati da neke određene pjesme sadržavaju tajnu poruku samo za nju, ili da posjeduje neke specijalne moći.
  • Paranoidni umišljaji - na primjer, osoba može umišljati da je neke čudne sile ili neke osobe prate, nešto smišljaju protiv nje, ili da je kontroliraju. Može vjerovati da je netko proganja, ili biti sumnjičava bez nekog očitog razloga.
  • Neorganiziran govor ili ponašanje - na primjer, osoba može govoriti brzo i preskakati s jedne teme na drugu, ili se teško izražava. Može joj biti teško obavljati svakodnevne aktivnosti kao što su kuhanje i pranje, ili može na neku situaciiju reagirati na neodgovarajući način.
  • Promjena u osjećajima - na primjer, osoba može pokazivati vrlo malo emocija ili malo govoriti. Povlači se od drugih ili joj je teško razmišljati.
  • Tjeskoba - na primjer, osoba može osjetiti silan strah ili stres i nikako se ne može smiriti.
Ovakvi simptomi mogu trajati par sati ili par dana, ali se mogu protegnuti i trajati tjednima, mjesecima, čak i godinama, ako se ne liječi.
Osobe kod kojih se pojave simptomi psihoze nisu svjesne da prolaze kroz psihotičnu epizodu, jer izgube osjećaj za stvarnost.

Uzrok psihoze može biti potpuno organski. Na primjer, uzrok progresivnoj paralizi je sifilis (nastaje kao posljedica zahvacanja sifilisom živčanih struktura i kore velikog mozga), a Korsakovljeva psihoza je posljedica različitih poremećaja živčanog sustava, npr. kroničnog alkoholizma.

Gruba podjela izvršena je iz didaktičkih i terapijskih razloga:
1. shizofrene
2. afektivne
3. paranoidne

Dvije su najkarakterističnije psihoze shizofrenija i manijakalno-depresivna psihoza (manično-depresivna psihoza, manična depresija ili bipolarni afektivni poremećaj, BAP). Obje su, barem djelomice, nasljedne. Dok jedni liječnici smatraju da su obje bolesti posljedica poremećaja biokemijskih procesa u mozgu, drugi, pak, misle da su bitni činitelji u nastanku ovih psihoza tjeskoba i emocionalni konflikti u djetinjstvu.

Vezani članci
Pristup i njega: Psihopatološki poremećaj

...



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More