...

Snaga volje i kako je ojačati

Kako ojačati volju?

1. Vježbajte odlučivanje - čineći svoj um pozitivno nastrojenim, odmah nakon što ste odvagnuli činjenice - i držite se svojih odluka, spremni da ih promijenite samo kad ih protivne činjenice i argumenti osporavaju. Često je bolje napraviti pogrešku, nego oklijevati u neodlučnosti. Ponekad zapisivanje same odluke pomaže da se čvrsto držite te odluke koju ste donijeli.

2. Dovršite prethodni posao prije nego otpočnete novi. Nemojte skakati s jedne stvari na drugu i iz jednog okruženja u drugo, vrteći se sve vrijeme u krug.

3. Ponekad igre mogu pomoći u razvoju sposobnosti odlučivanja. Imao sam jednog mladog pacijenta koji je među bolničkim osobljem imao reputaciju odličnog stolno-tenisača. Međutim, kad bih ja igrao s njim, stalno se pomicao naprijed - natrag, oklijevajući servirati. Kad bi jednom servirao, mogao je normalno nastaviti s igrom. Igranje mu je pomoglo da donosi odluke brzo, sve dok jednog dana nije počeo servirati s potpunom odlučnošću.

4. Dopustite sebi pogreške.

5. Ustanite iz kreveta u ono vrijeme koje ste si zadali. Odlučite o tome večer ranije i ostanite pri tome ujutro.

6. Čitajte duboko i smisleno, natjerajte svoj um da razumije i zapamti ono što ste pročitali. Prekomjerno čitanje emotivnih maštarija (poput ljubavnih romana) slabi volju.

7. Volja se jača i vježbanjem -  samo-odricanja i samokontrole. Vježbajte odbacivanje popustljivosti samom sebi, možda najlakše na primjeru pretjerane konzumacije ugljikohidrata – ograničite ju i svjesno ustrajte u tome.

8. Ukoliko ste religiozni, povežite svoju volju s Božanskom Energijom tako što ćete od Boga tražiti da vam ojača volju.

9. Prakticirajte zdrav način življenja s kvalitetnom prehranom, tjelovježbom i odmorom.

10. Naučite stvari u životu raditi planski, a ne impulzivno.

Ako vam se učini teškim da bilo koju od gore navedenih vježbi primijenite u praksi, počnite od najjednostavnijih, dok ih potpuno ne savladate. Potom prijeđite na sljedeću po stupnju težine i tako dalje. Ako vam je i dalje preteško, a religiozni ste, pokušajte o tome razgovarati s Bogom i tražiti da vas osnaži. Kad jednom ojačate svoju volju, doista ćete vladati svojim životom.

Preuzeto i prilagođeno prema knjizi LIJEK ZA SLOMLJENI MOZAK (Elden M. Chalmers)

Vezani članci
...

...Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More