...

Predodžbe


Predodžba je doživljaj koji nije rezultat vanjskih podražaja. Ona ne mora nužno odgovarati stvarnom, realnom stanju.
Predodžba nam se može činiti jasna, ali ne posjeduje onu živost koju ima percepcija.
Predodžbe predstavljaju cjelovit doživljaj, ali detalji nam nisu poznati i jasni. Iznimke su eidetske slike, snovi i halucinacije.

Eidetske slike su takve predodžbe koje jasno, živo i detaljno opisuju prethodno perceptivno doživljenu situaciju. Kod eidetske slike smo, za razliku od ostalih predodžbi, svjesni da je to samo predodžba.

Snovi su također vrsta predodžbi, a za spavača su realni i većinom nismo svjesni da je to sa. Ta se realnost ipak ne pretvara u ponašanje.

Halucinacije nastaju pod utjecajem visoke tjelesne temperature, te djelovanja halucinogenih droga. Žive su, detaljne i doživljavamo ih uz izrazitu svijest i uvjerenje da se to zaista događa. Čovjek koji ima halucinacije se i ponaša kao da je to realna situacija. 2-5% ljudi koji nisu psihički bolesni čuju glasove, no svjesni su da se radi o predodžbama.

Predodžbe su doživljaji koje smo prethodno zapamtili , pa ih sada na neki način ponovno doživljavamo. Dakle, neki naši doživljaji ne nestaju bez traga, a što su za nas važniji, taj je trag bolji i trajniji, i naziva se pamćenjem. Da bismo nešto zapamtili, trebamo to naučiti.
Osim osjeta i percepcije, i mišljenje služi za spoznavanje svijeta. Spoznavanje mišljenjem spada u najvišu kategoriju spoznavanja.

Vezani članci
Mišljenje

...



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More